Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Gastro grily
Základné stroje potrebné v každej gastronómii doplnia malé gastro zariadenia slúžiace okrem iného na prípravu mäsitých pokrmov, rýchleho občerstvenia, dezertov či nápojov. V kategórii nájdeme rôzne druhy strojov na mäso, plničky klobás, stroje na pukance a cukrovú vatu a tiež gastro panvice .
Za zmienku tiež stojí:
- stroje na výrobu zmrzliny - stroje na výrobu talianskej zmrzliny, vírov, sorbetov a mrazených nápojov,
- kávovary - profesionálne typy portafiltrov, tlakových a prepadových automatov,
- fritézy - jednokomorové alebo dvojkomorové elektrické fritézy potrebné v každej reštaurácii, kde sa podávajú hranolky,
- vaflovače - profesionálne vaflovače od mnohých výrobcov na prípravu tradičných alebo bublinkových vaflí,
- grily, ohrievače a kebab zariadenia - plynové alebo elektrické, vrátane valcových ohrievačov,
- mixéry – k dispozícii sú ručné, planétové alebo špirálové mixéry.
Ostatné gastronomické doplnky
Ďalšie príslušenstvo, ktoré by nemalo chýbať v každej gastronómii, sú okrem iného: výrobníky ľadových kociek, krájače, miesiče cesta. Nevyhnutnými gastro strojmi, ktoré zabezpečujú čistotu a hygienu kuchynského vybavenia a riadu, sú umývačky riadu, sterilizátory a ožarovače. Rozdeľovače a guľovačky na cesto a chlieb, plechy, šľahačkové kartuše a sifóny, masové šľahače a linky na výrobu šišiek sú nenahraditeľné v každej cukrárni a pekárni.
Hrnce pre reštaurácie - ako si vybrať?
Čo odlišuje gastro hrnce na prvý pohľad, je ich veľkosť. V najväčších prevádzkach sa bežne používajú hrnce s objemom 100 litrov . Štandardom je mať nádoby s objemom 30-40 litrov. Veľkou výhodou reštauračného hrnca bude jeho univerzálnosť, teda možnosť variť na akomkoľvek type variča alebo varnej dosky. Pri výbere sa oplatí venovať pozornosť aj možnosti umývania hrncov v umývačke riadu, čím ušetríte čas a energiu vynaloženú na ručné umývanie.
Koľko hrncov do reštaurácie kúpiť? Počet závisí od z profilu miesta. Napríklad reštaurácia, ktorá ponúka vegetariánske alebo vegánske jedlá, bude podľa definície potrebovať aspoň 4-5 hrncov s priemernou kapacitou na tradičné varenie produktov. Veľký výber hrncov v tejto veľkosti nájdete v ponuke značky Revolution . Na druhej strane hrnce s veľkým priemerom, napríklad 28 cm, sú ideálne na varenie v pare, pretože vám to umožní pripraviť viac zeleniny súčasne. V kuchyni by mal byť aspoň jeden hrniec na zemiakyso špeciálnym kohútikom, ktorý uľahčuje cedenie. V ponuke takéhoto miesta budú určite polievky. Na prípravu tzv polievka dňa možno budete potrebovať 100-litrový hrniec. Netreba zabúdať ani na to, že z času na čas bude riad pre kuchárov na čas umývania nedostupný. Preto sa oplatí mať 1-2 náhradné hrnce navyše. Pri výbere sa oplatí venovať pozornosť aj možnosti umývania hrncov v umývačke riadu, čím ušetríte čas a energiu vynaloženú na ručné umývanie.
Väčšina profesionálnych hrncov je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, kvôli ich odolnosti voči mechanickému poškodeniu či korózii. Obľúbené sú aj medené hrnce. Viac sa o nich dočítate v článku Fakty a mýty o medených hrncoch .
Cateringové doplnky
V reštauračnej kuchyni sú často nenahraditeľné doplnky uľahčujúce prípravu veľkého množstva jedál. V prípade hrncov stojí za zmienku napríklad vložky do varičov cestovín , ktoré umožňujú pripravovať niekoľko druhov pást súčasne. Pre reštauráciu s talianskou alebo tradičnou poľskou kuchyňou bude warnik určite nenahraditeľný. Zariadenie, ľudovo známe ako výrobník cestovín Royal Catering, má tri samostatné komory s objemom 4 litre a celkovo šesť varných košíkov. Zariadenie je vhodné aj na prihrievanie. Dôležité je aj skladovanie potravín.